HATHOR
CONSORT

Het Hathor Consort – vernoemd naar Hathor, een moedergodin uit de Egyptische mythologie – werd in 2012 opgericht door Romina Lischka. Onder haar artistieke leiding wijdt het consort zich aan renaissance- en barokmuziek waarin een strijkensemble van violen centraal staat.
stage. Hathor Consort verbindt dit verfijnde kamermuziekrepertoire van Europese oorsprong met oude en hedendaagse muziek uit andere continenten, en met hedendaagse klassieke muziek en elektronica. In multidisciplinaire en interculturele concertvormen wil Hathor stemmen met elkaar verbinden. Verweeft muziek en beeld in poëtische, veelzijdige verhalen die vandaag de dag nog steeds weerklank vinden. Voorstellingen zijn als ontmoetingsplaatsen waar tradities elkaar inspireren en waar het auditieve en visuele samensmelten tot één multimediaal verhaal.

In Dhrupad Fantasia, het eerste interculturele project van het Hathor Consort, ontstond een nieuwe muzikale taal waarin compositorische elementen en gezamenlijke improvisaties uit beide stijlen werden gecombineerd. De cd’s van Hathor Consort werden bekroond met onder andere ‘Diapason d’or en Klara’s 10‘.

Met haar veelzijdige programmering was Hathor te gast op gerenommeerde festivals en concertzalen in heel Europa, waaronder het Wiener Konzerthaus, Warschau Filharmonie, Bozar Brussel, Concertgebouw Brugge, Wigmore Hall Londen, Philharmonie Keulen, Philharmonie Essen, Festival Oude Muziek Utrecht, MA Festival Brugge, Musikfestspiele Potsdam, Opéra de Rouen, Muziekcentrum De Bijloke Gent en het York Early Music Festival.

ROMINA
LISCHKA

Romina Lischka overbrugt de grenzen tussen culturen en genres door haar eigen artistieke taal te smeden waarin klassieke, hedendaagse en muzikale tradities van over de hele wereld elkaar kruisen. Sinds 2007 brachten haar concerten haar naar gerenommeerde festivals en concertzalen in Europa, Rusland, Azië, Canada en Noord- en Zuid-Amerika.

In 2012 trad Romina op in de première van George Benjamins opera Written on Skin op het festival in Aix-en-Provence. Daarna reisde ze met deze productie naar de Opéra Comique in Parijs, het Bolshoy Theater in Moskou en op tournee met het Mahler Kamerorkest in Europa (Teatro Real Madrid, Barbican Londen etc.) en met het Shanghai Symfonie Orkest in China (Beijing Music Festival etc.).

Naast haar activiteiten als gambiste studeerde ze Noord-Indiase klassieke zang (dhrupad) aan het Conservatorium van Rotterdam (bachelor 2010) en in Delhi en Pune in India bij Ustad Fariduddin Dagar en Uday Bhawalkar.

In het concertseizoen 2012-13 werd Romina Lischka door BOZAR Brussel en Concertgebouw Amsterdam uitgeroepen tot ‘ECHO Rising Star‘ in de categorie Oude Muziek en trad in die hoedanigheid op als soliste in vele Europese concertzalen. Haar eerste CD kreeg een ‘Diapason 5’. En Suite – Marin Marais & Sainte Colombe ontving de VRT Klara award voor ‘Beste klassieke CD‘ van 2015. In het seizoen 2019-20 was Romina Lischka ‘Portrayed Artist‘ bij Bozar, in 2019 won ze de Klara Award voor ‘Solist van het Jaar‘ en in 2021 ontving ze de Ultima ‘Award voor de categorie Muziek’.